Erasmus+ 35. Yıl Merkezi Proje Çağrıları ve Türkiye İçin Fırsatlar Çalıştayı

Haberler - 29 Mart 2022 Sal

Erasmus+ 35. Yıl Merkezi Proje Çağrıları ve Türkiye İçin Fırsatlar Çalıştayı

Erasmus+ 35. Yıl Merkezi Proje Çağrıları ve Türkiye İçin Fırsatlar Çalıştayı Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katılımlarıyla Avrupa Birliği Başkanlığı’nın ev sahipliğinde 1 Nisan 2022’de hibrit etkinlik olarak gerçekleştirilecektir.

Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki en önemli Birlik Programlarından biridir. Program, yurt dışında eğitim, öğretim, mesleki eğitim, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerilerin gelişimi, staj, profesyonel gelişim, yetişkin eğitimi, yaygın öğrenme temelli gençlik faaliyetleri ile kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliklerini desteklemektedir. 2021-2027 döneminde 28,4 milyar avroluk bir bütçeye sahip olan Erasmus+ Programı, katılımcı kurum ve kuruluşların, faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki yenilikçi ve iyi uygulamaları tecrübe etmelerini, uygulamalarını, kurumsal kapasitelerini artırmalarını ve yurt dışındaki muadilleri uluslararası boyutta işbirliği yapmalarını sağlamaktadır.

2003 yılından bu yana AB’nin eğitim, öğretim, gençlik ve spor  alanındaki Erasmus Programına katılım sağlayan Türkiye, 2021-2027 döneminde de daha fazla bütçe ve katılımcı hedefiyle katılım sağlamaya devam etmektedir.

Erasmus+ Programı kapsamında katılımcı ülkelere tahsis edilen kaynaklar “ülke merkezli çağrılar” aracılığı ile kullanılmaktadır. Ülkemizde ülke merkezli çağrıların duyurulması, tanıtımı, proje başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve izlenmesi Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılmaktadır. Türkiye Ulusal Ajansı programa katılan ülkeler arasında en fazla proje başvuru olan Ajans olup Türkiye programı en başarılı uygulayan ülkeler arasında yer almaktadır.

Erasmus+ Programına katılım sağlayan ülkelerin ortak kullanımına açık olan kaynaklar ise “merkezi çağrılar” aracılığı ile kullandırılmaktadır. Merkezi çağrılar program bütçesinin önemli bir bölümünü oluşturmakta ve projelere tahsis edilen hibe miktarları da daha yüksek olmaktadır. Merkezi çağrılar için proje başvuruları Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansına (EACEA) yapılmaktadır. Ülkemizdeki kurum ve kuruluşların merkezi projelere katılımı hâlihazırda oldukça sınırlı olduğundan kamu kurumlarının, üniversitelerin, mesleki ve iş dünyası kuruluşlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının Erasmus+ Programı merkezi projelerine ilişkin bilgi ve kapasitelerini artırmak önem arz etmektedir.

Avrupa Birliği fonlarına bütüncül yaklaşımımızı sergilemek ve 2021-2027 döneminde ülkemizdeki her bir kurumun, kuruluşun ve vatandaşlarımızın Erasmus+ Programından azami ölçüde faydalanması için düzenlenecek çalıştayda tüm güne yayılan farklı panellerle Erasmus+ Programının merkezi proje çağrıları hakkında bilgi verilecektir.  Merkezi çağrılar kapsamında proje deneyimine sahip kuruluşların temsilcileri düzenlenen oturumlarda daha önce uyguladıkları projelerdeki kazanımları, çıktıları, karşılaşılan zorlukları, edinilen dersleri ve AB üyesi ülkeler ile işbirliği süreçlerini paylaşılacaktır.

1 Nisan 2022 tarihinde 09:30-18:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek, Erasmus+ Programı merkezi proje fırsatları hakkında daha geniş bilgi sahibi olmak isteyen tüm akademisyenlerimiz davetlidir. Çalıştay oturum detayları için tıklayınız.

Çevrimiçi kayıt bağlantısı:

(https://actioevents.com/events/erasmusmerkeziprojelerveturkiyeicinfirsatlar)

Etkinliğe nazik katılımlarınız için teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.